LaTeX ile matematiksel ifadeleri hem yazmak hem de ihtiyaç olduğunda güncellemek çok kolaydır. Diğer dizgi programlarından farklı olarak LaTeX ile oluşturduğunuz dosyanızdaki formülünüzde değişiklik yaptığınıza bir bozulmaya yol açmadan tekrar dosyanızı çalıştırıp kaliteli çıktı alabilirsiniz.
LaTeX ile matris yazmanın iki avantajı vardır. Bunlardan ilki, LaTeX ile diğer metin dizgi programlarına göre çok kolay matris ve determinant oluşturabilirsiniz. İkincisi ise LaTeX’in diğer formüllerde olduğu gibi matris ve determinant da daha kaliteli çıktı almanızı sağlamasıdır.
Bu derste size beş ayrı matris yazımından bahsedeceğiz. Aşağıda kullanacağımız ortamlar \usepackage{amsmath}
paketiyle çalışmaktadır.
matrix ortamı
matrix
ortamı hiç bir çerçevesi olmayan sadece satır ve sütunların bulunduğu matris yazarken kullanabileceğiniz bir ortamdır. Örnek kod ve koda ait çıktı aşağıda yer almaktadır.
\begin{matrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{matrix}
pmatrix ortamı
pmatrix
ortamı size parantez içinde matris yazma imkanı sunmaktadır. Matrislerde işlem yaparken yan yana ve parantez içinde kullanmak için bu ortamı kullanabilirsiniz. Aşağıdaki ifadeyi kullandığınızda alttaki görseldeki çıktıyı alacaksınız.
\begin{pmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{pmatrix}
bmatrix ortamı
bmatrix
ortamı köşeli parantez içinde matris yazmak istediğinizde kullanacağınız ortamdır. Köşeli parantezi kullanmak için aşağıdaki kod bloğunu kullandığınızda alttaki görseldeki çıktıyı alırsınız.
\begin{pmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{pmatrix}
vmatrix ortamı
vmatrix
ortamını determinant ifadesi yazarken kullanmalısınız. Bu ortam, matrisin her iki kenarına birer çizgi çekecektir. Aşağıdaki kod bloğunu kullandığınızda alttaki görseldeki çıktıyı alırsınız.
\begin{vmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{vmatrix}
Vmatrix ortamı
Vmatrix
ortamını determinant ifadesini iki çizgili yazmak istediğinizde kullanacağınız ortamdır. Bu ortam, matrisin her iki kenarına ikişer çizgi çekecektir. Aşağıdaki kod bloğunu kullandığınızda alttaki görseldeki çıktıyı alırsınız.
\begin{Vmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{Vmatrix}
Bu derste size 5 farklı şekilde kullanımı olan matrislerden bahsedip örnek kodlarla matrislerin LaTeX’te kullanımını anlattık.
Bunlara ek olarak, tez, makale, ödev veya proje yazma aşamasında bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu durumunda aşağıda bulunan yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Buna benzer makalelere erişmek için Online Ders kategorisindeki yazıları inceleyebilirsiniz. Eğer LaTeX ile makale yazmayı öğrenmek için yeterli zamanınız yoksa veya biliyorsanız bile kendiniz el yazınızla ya da başka bir metin editöründe yazdığınız tezinizi, makalenizi, ödevinizi, proje, bildiri veya herhangi bir dökümanınızı biz sizin yerinize LaTeX ile yazmanızda yardımcı olabiliriz. Neler yaptığımızı görmek için linkteki sayfaya bakabilirsiniz. Daha önce çalışmasını yaptığımız okul ve dergi listesine referanslar sayfasından ulaşabilirsiniz. Lütfen LaTeX ile tez yazmayla ilgili fiyat, iş alımı ve iş teslimi veya aklınıza gelebilecek diğer sorularla ilgili bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Bir yanıt yazın