LaTeX ile CV hazırlama için Ön Hazırlıklar
LaTeX ile CV hazırlama gibi amacı gerçekleştirmek için yaratılmış olmasa da LaTeX ile CV de hazırlanabilmektedir. CV dosyanızın nasıl gözükmesini istediğiniz apayrı ve sizin yaratıcılığına kalmış bir konudur. Böyle de olsa genel geçer kabul görmüş CV örnekleri üzerinden size LaTeX ile özgeçmişinizi nasıl oluşturacağınızı anlatmaya çalışacağız. Önecelikle dosyaya hangi paketlerin yüklenmesi gerektiğini daha sonra hangi bilgilerin verileceğini en son ise bazı önerilerimizi sıralayarak dersi sonlandıracağız.
LaTeX ile CV hazırlarken bazı paketlerin dosyanızın preliminary kısmında değinilmesi gerekmektedir. Bu paketler: hyphenat
, dirtytalk
, geometry
, gobble
. Tüm paketleri yüklemenize gerek yok. Gereksiz gördüklerinizi çıkarabilirsiniz. Bu paketleri dosyanıza çağırmanız için gereken kodlar aşağıda verilmiştir.
\documentclass{article} \usepackage[none]{hyphenat} %Hecelemeyi iptal eder \usepackage{dirtytalk} % Tırnak içinde ifade yazmak için \usepackage[a4paper, total={21cm, 29.7cm}, left=3cm, top=2cm, right=3cm, bottom=2cm]{geometry} %Kağdın ebatları ve kenar boşlukları belirleme \pagenumbering{gobble} %Sayfa numarası göstermesin %Türkçe karakterler yazmak için \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage[turkish]{babel} \usepackage[T1]{fontenc} \begin{document} CV Bilgileriniz buraya gelecek. \end{document}
Yukarıda her satır için açıklama yazmıştık. Ama burada tekrar ve daha geniş olarak açıklamak gerekebilir faydalı olur. Bildiğiniz üzere ilk satır LaTeX dosyasının hangi tür belge için düzenlendiğini ifade eder. İkinci satırda hecelemeyi iptal eden etiketi paylaştık. Hecelemelerin CV’de iyi gözükmeyeceğini düşünürseniz iptal edebilirsiniz. Üçüncü satırda ise \say{}
etiketi ile tezinizi ya da makalenizi belirtmek için kullanabilesiniz diye ekledik. Dördüncü satırda kullanacağımız kağıdın boyutlarını ve kenar boşluklarını yazdık. Düzenleyebilmeniz için açık bir şekilde ifade etmeye çalıştık. A4paper kullanacağınız kağıdı ve total={21cm, 29.7cm} A4 kağının boyutlarını ifade etmektedir. Takip eden ifadeler ise sırasıyla sol, üst sağ ve alt boşlukları ifade eden boyutlardır. Kendi isteğinize göre mm, cm veya inç (in olarak yazılır) cinsinden düzenleyebilirsiniz.
Daha sonra sayfa numarasını kaldırmak için bir paket yükledik. Sonrasında gelen üç satır ise CV’nizi Türkçe hazırlayacaksanız kullanmanız gereken paketler. Bunları yüklemeden yazarsanız Türkçe karakterler yüklenirken sorun çıkacaktır ya da yüklenmeyecektir. Böylece dosyamızın preliminary kısmını tamamlamış olduk. Şimdi dosyanının içerik bölümüne geçebiliriz.
LaTeX ile CV hazırlama için içerik bölümü
LaTeX CV hazırlama durumunda özgeçmişinizde bulunmasını düşündüğünüz bölümler size kalmış olsa da bazı bilgilerin bulunması yararınıza olur düşüncesiyle burada paylaşacağız. Ekleyip eklememek size kalmış. Ayırca burada anlatılmayan bilgilerin nasıl ekleyebileceğinize de değineceğiz. Standart bir özgeçmiş sade görünüme sahiptir ve anlaşılır bir dile yazılması uygundur. Aldığınız eğitim veya kursların detaylarını veya her başlığın detay bilgilerini niyet mektubuna yazabilirsiniz. Bu yüzden CV’niz birine ulaştığında ilk anda sizin hakkınızda olabildiğince çok bilgi vermesine önem göstermek temel amacımız olacak.
Başlık bölümü
Bu yazının amacı CV’de bulunması gereken şeyleri anlatmak değil ama önerilerimize de yer vereceğiz. Öncelikle özgeçmişinizin başvuru amacınıza uygun olacak şekilde düzenlemelisiniz. Örneğin; doktora başvuru için özgeçmiş hazırlıyorsanız eğitim hayatınız öncelikli olurken, iş başvurusu için hazırlıyorsanız deneyimleriniz ilk sırada olabilir. Tabi en başta kişisel bilgilere yer vermek en doğru seçim olacaktır. Daha sonra eğitim hayatı veya iş tecrübelerine yer verilmelidir. Kişisel bilgilerle başlarsak:
\begin{centering} {\Large Adnız Soyadınız}\\ {\small Adresiniz\\ mail@adresiniz.com | cep : +90 123 456 78 90}\\[.3cm] \end{centering} \rule[2mm]{\textwidth}{0.1pt}
Bu ifadeyi yukarıdaki dosyada “CV Bilgileriniz buraya gelecek.” yazan bölüme eklemeniz gerekecektir. Burada, adınız ve soyadınız, adresiniz, mail adresiniz ve cep telefonu bilgilerinizi vermeniz yeterli olacaktır. Eğer gerekliyse cinsiyet, ehliyet bilgisi veya erkekler için askerlik durumu daha aşağı bölümlerde verebilirsiniz. En alt satırdaki ifade bu bilgilerle bu bilgilerin altına gelecek bilgilerin birbirinden ayrılabilmesi amacıyla uzun bir çizgi çizmemize yarayacaktır. Bu bölümde ek bilgi vermek isterseniz cep telefonu yazan satırdan sonra gelecek şekilde ekleyebilirsiniz. Yukarıdaki ifadelerin çıktısı aşağıdaki şekilde olacaktır.
Eğitim hayatı
Daha sonra eğitim hayatınızı özetlemek istediğinzi düşünerek devam ettiğiniz okulları nasıl listeleyebileceğinizi anlatacağız.
\textbf{Eğitim} \begin{itemize} \item Yüksek Lisans (2010 Eylül - 2012 Haziran) \begin{itemize} \item Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Fakültesi, ODTÜ, Ankara, Türkiye \item Alınan Dersler : Ders 1, Ders 2, Ders 3 \item Ortalama : 3.75 \item Tez Başlığı : \say{Tez başlığı} \end{itemize} \item Lisans (2006 Eylül - 2010 Haziran) \begin{itemize} \item Ekonomi, Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye \item Ortalama : 3.48 \item Tez Başlığı : \say{Tez başlığı} \end{itemize} \end{itemize}
Eğitim bilgilerinizi kendi okulunuza göre düzenleyebilirsiniz. Her hangi bir satıra ek bilgiler eklemek isterseniz bir alt satıra inip \item etiketi ile istediğiniz bilgileri ekleyebilirsiniz. Yukarıdaki bilgileri ana dosyanıza ekleyip çalıştırınca aşağıdaki çıktıyı almanız gerekmektedir.
Deneyimleriniz
Daha sonra iş tecrübeleriniz varsa bunlara değinmelisiniz. Burada yukarıdakine benzer bir biçimde listeleme yapacağız. Bunun için gereken kodlar aşağıda verilmiştir.
\textbf{Deneyimler} \begin{itemize} \item Uzman Yardımcısı (2017 Haziran - halen) \begin{itemize} \item Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara \end{itemize} \item İç Denetçi (2012 Haziran - 2016 Haziran) \begin{itemize} \item Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Ankara \end{itemize} \end{itemize}
Burayı kendi deneyimlerinizle değiştirebilirsiniz. Ek satırlar veya ikiden fazla işte çalıştıysanız ek şirket/kurum bilgileri ekleyebilirsiniz. Yukarıdaki ifadenin çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
Bilgisayar becerileri
Son olarak, bilgisayar becerilerinizi ve bildiğiniz yabancı dilleri ekleyebilirsiniz. Listelemeyi düzeni bozmamak adına yukarıda verdiğimiz bilgilerle aynı şekilde ifade edeceğiz. İsterseniz değişiklik yapabilirsiniz. Eğitim hayatı ve iş deneyimleriniz dışaında kalan bilgileri vermek için aşağıdaki kodları kullanabilirsiniz.
\textbf{Bilgisayar Becerileri} \begin{itemize} \item İleri düzey MS Excel ve MS Word \item Eviews \item C\# \end{itemize} \textbf{Diller} \begin{itemize} \item Türkçe - anadil \item İngilizce - ileri seviye \end{itemize}
Bu bölüm ise hakkınızdaki daha önce bahsetmediğiniz bilgileri verebileceğiniz bölüm. İstediğiniz bilgileri genel sadeliği bozmadan bu bölümde verebilirsiniz. Yukarıdaki bilgisayar becerileri ve yabancı dil bölümlerinin çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
Bilgi notu
Son olarak, en alta bilgi notu eklemek isterseniz aşağıdaki kodları kullanabilirsiniz. Örneğin en alta aşağıdaki ifadeyi ekleyebilirsiniz.
\vspace{\fill} \centering {\em Referans, transkriptler ve niyet mektubu mail yoluyla gönderilecektir.}
Dosyayı bir bütün halinde .tex olarak aşağıdan indirebilirsiniz.
Dosyayı İndir!
Tüm kodları aynı dosyada olacakşekilde çalıştırınca aşağıdaki çıktıyı alırız.
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Tez, makale, ödev veya proje yazma aşamasında bir problemle karşılaşmanız durumunda aşağıda bulunan yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Buna benzer makalelere erişmek için Online Ders kategorisindeki yazıları inceleyebilirsiniz. Eğer LaTeX ile makale yazmayı öğrenmek için yeterli zamanınız yoksa veya biliyorsanız bile kendiniz el yazınızla ya da başka bir metin editöründe yazdığınız tezinizi, makalenizi, ödevinizi, proje, bildiri veya herhangi bir dökümanınızı biz sizin yerinize LaTeX ile yazmanızda yardımcı olabiliriz. Neler yaptığımızı görmek için linkteki sayfaya bakabilirsiniz. Daha önce çalışmasını yaptığımız okul ve dergi listesine referanslar sayfasından ulaşabilirsiniz. Lütfen LaTeX ile tez yazmayla ilgili fiyat, iş alımı ve iş teslimi veya aklınıza gelebilecek diğer sorularla ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir yanıt yazın