LaTeX ile Ödev Hazırlama

LaTeX ile ödev hazırlama, çalışmanızın daha kaliteli ve akademik gözükmesini sağlar. LaTeX ile döküman hazırlamanın pozitif yönlerine bu yazımızda tamamıyla değinmeyeceğiz ama yer yer bahsedeceğiz. Öncelikle, okulunuzun ödev için hizmetinize sunduğu LaTeX ödev şablonu varsa işiniz kolay olacaktır. Buna ek olarak, okulunuzun hazırladığı LaTeX tez şablonu varsa bu şablonu da değerlendirebilirsiniz. Okulunuza ait şablonu bilgisayarınıza indirerek gerekli düzenlemeleri yapıp ödevinizi bu şablonun içine yazabilirsiniz. Bu yazı okulunun LaTeX ödev şablonu olmayanlara yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu yüzden, LaTeX ile ödev hazırlamanız durumunda kesinlikle lazım olacağını düşündüğümüz konulara değineceğiz. Eğer ileri düzey sorularınız veya dosya işlemleriniz olursa, yorum yazın veya bizimle iletişime geçin.

LaTeX ile Ödev Hazırlama Giriş

Öncelikle ödevinizi yazarken article sınıfını kullanabilirsiniz. LaTeX’te preliminary kısmında ödevinizin başlığını, teslim tarihini, isminizi, okul bilginizi ve ders adını oluşturabilirsiniz. Ödevin şablonunu oluştururken bu kısımla başlayabiliriz.

\documentclass{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[turkish]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{graphicx}
\linespread{1.5} %1.5 satır aralığı

\begin{document}
\title{Ödevinizin Başlığı}
\author{Öğrenci Adı\footnote{Boğaziçi Üniversitesi --- Bilgisayar Mühendisliği --- Öğrenci Numarası}}
\date{01.01.2021}
\maketitle

\begin{abstract}
Buraya özet bölümü gelecek...
\end{abstract}

\end{document}

Burada article bölümü kullandığımız dosya tipini, 2-4 satırlar Türkçe Karakterleri kullanacağımızı belirttiğimizi gösterir. Dosyamızda figür eklemek için graphicx paketini kullanırız. Bir sonraki satırda ise hangi satır aralığını kullanacağınızı belirtebilirsiniz. Bu bilgiler için okulunuzun tez veya ödev yazım kılavuzuna bakabilirsiniz. Bu makalede yer verilmese de dosyanızın kenar boşluklarını, yazı fontunu ve font boyutunu nasıl belirleyeceğinizi öğrenmek için LaTeX ile Tez Yazmanız Durumunda Dikkat Etmeniz Hususlar isimli yazımızı kontrol edebilirsiniz.

Ödevinize bazı bölümleri, örneğin denklem eklemeyi, örnek tablo eklemeyi ve örnek figür eklemeyi örneklendirmeye çalıştık. Bunları yukarıdaki kodlara eklersek bu kod aşağıdaki şekle dönüşür.

Ödev Şablonu için Dosya Örneği

\documentclass{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[turkish]{babel}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{graphicx}
\linespread{1.5} %1.5 satır aralığı
\begin{document}
\title{Ödevinizin Başlığı}
\author{Öğrenci Adı\footnote{Boğaziçi Üniversitesi --- Bilgisayar Mühendisliği --- Öğrenci Numarası}}
\date{01.01.2021}
\maketitle

\begin{abstract}
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque enim urna, fringilla ac dolor in, auctor sagittis risus. Nullam convallis at velit vel elementum. Integer consequat est nec eleifend rutrum. Mauris consequat tincidunt tristique. Cras magna quam, fringilla a commodo non, elementum nec dui. Donec in lectus aliquam, lacinia est tristique, pulvinar massa. Quisque in lorem mollis, luctus mi eget, hendrerit turpis. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Aenean vitae odio sed urna gravida vulputate ut sit amet ex. Vivamus fringilla imperdiet dui, quis mollis turpis luctus ac. Etiam eget metus convallis, lobortis ligula ut, euismod tortor.
\end{abstract}


\section{Introduction}
Aenean pulvinar ut nunc vitae rhoncus. Sed tristique dictum leo a vestibulum. Morbi bibendum egestas augue sed tincidunt. Duis sit amet imperdiet est, a ultrices urna. Vestibulum eu nisi at arcu interdum pretium in vel felis. In feugiat quis mi quis finibus. Nulla facilisi. Pellentesque eu est nec neque finibus tempor. Maecenas eleifend, ligula sit amet fermentum fringilla, justo nunc bibendum nunc, nec convallis ligula mauris at libero. Curabitur venenatis tristique eros in porta. Sed eget vulputate orci.

\begin{equation}
\lim_{x\to3} \frac{x^2+6x-27}{x^2-3x}
\end{equation}


\begin{table}[!h]
\caption{Örnek Tablo}
\centering
\begin{tabular}{|c|c|}
\hline
x & f(x) \\ \hline
Örnek Satır 1 & Örnek Satır 4 \\ \hline
Örnek Satır 2 & Örnek Satır 5 \\ \hline
Örnek Satır 3 & Örnek Satır 6 \\ \hline
\end{tabular}
\end{table}


\begin{figure}[!ht]
\includegraphics{example-image-a}
\caption{Örnek Görüntü}
\label{fig:ornek}
\end{figure}

\section{Literature Review}
Duis sit amet dignissim felis. Morbi vitae libero id velit molestie sollicitudin. Cras eleifend neque vel nibh vulputate egestas quis sit amet tortor. Vestibulum lorem nulla, ultricies et gravida non, condimentum id libero. Vivamus sed massa eget arcu suscipit vestibulum. Suspendisse lacinia tincidunt libero nec condimentum. Integer gravida libero ipsum, eu mollis est luctus ac. In leo massa, venenatis viverra porta ac, sodales eu dolor. Aenean congue tortor at nulla hendrerit suscipit. Nulla facilisi. Phasellus scelerisque sodales purus.

\section{Data}
Donec felis sapien, suscipit commodo augue ut, condimentum dictum sapien. Praesent sed efficitur lorem. Sed fringilla felis quis volutpat dignissim. Maecenas ut ex enim. Fusce pharetra ante eu consectetur vulputate. Suspendisse tincidunt luctus malesuada. Sed quis massa sed mauris semper pellentesque ac ut arcu. Sed at purus sollicitudin, ornare felis at, convallis sem.

\section{Results}
Aliquam suscipit blandit lacinia. Donec sollicitudin malesuada quam, sagittis tempus libero commodo id. Nunc porttitor magna sed velit tempor commodo. In dapibus dolor vel ex accumsan, a rutrum justo viverra. Sed efficitur facilisis sagittis. Nunc vel consequat tellus, a placerat magna. Aliquam erat volutpat. Etiam interdum vitae libero nec dictum.

\section{Conclusion}
Cras sapien odio, mollis quis lectus nec, cursus porta ante. Praesent vestibulum viverra ipsum, a viverra diam egestas id. Aliquam erat volutpat. Suspendisse nec mattis nibh. Donec sagittis ullamcorper enim, in dapibus sapien venenatis a. Integer odio metus, tempus eu nisl ut, fringilla auctor velit. Nullam nisi felis, semper a dignissim non, auctor vitae sem. Quisque vitae ullamcorper justo. Vivamus urna neque, cursus nec ullamcorper id, placerat quis felis.

\end{document}

Ödevinizdeki metin bölümlerine örnek olması için lorem impsum örnekleriyle bölüm altlarını doldurduk. Bu kodları çalıştırdığınızda aşağıdaki çıktıyı alırsınız.

Bölüm eklemek için LaTeX Bölüm (Section) ve Alt Bölüm (Subsection) Oluşturma yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tez, makale, ödev veya proje yazma aşamasında bir problemle karşılaşmanız durumunda aşağıda bulunan yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Buna benzer makalelere erişmek için Online Ders kategorisindeki yazıları inceleyebilirsiniz. Eğer LaTeX ile makale yazmayı öğrenmek için yeterli zamanınız yoksa veya biliyorsanız bile kendiniz el yazınızla ya da başka bir metin editöründe yazdığınız tezinizi, makalenizi, ödevinizi, proje, bildiri veya herhangi bir dökümanınızı biz sizin yerinize LaTeX ile yazmanızda yardımcı olabiliriz. Neler yaptığımızı görmek için linkteki sayfaya bakabilirsiniz. Daha önce çalışmasını yaptığımız okul ve dergi listesine referanslar sayfasından ulaşabilirsiniz. Lütfen LaTeX ile tez yazmayla ilgili fiyat, iş alımı ve iş teslimi veya aklınıza gelebilecek diğer sorularla ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

“LaTeX ile Ödev Hazırlama” için 8 yanıt

  1. gzd avatarı
    gzd

    merhabalar bi sorum olacaktı, latex de makale yazarken sayfa üzerindeki çizgide bütün sayfalarda aynı yazıyı nasıl görüntüleyebilirim.
    \usepackage{fancyhdr}
    \pagestyle{fancy}
    \chead{Heat equation} komutları kullanıyorum ama bütün sayfalarda aynı yazı olmuyor, başka bir sayfada ordaki section çıkıyor bunu nasıl sabitleyebilirim, yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Yönetici avatarı

      Merhaba, dosyanızın preliminary kısmına aşağıdaki satırları ekleyerek dener misiniz? Burada C sayfanın merkezini, R sayfanın sağ tarafını, L ise sol tarafını ifade eder. O ve E harfleri ise sırasıyla tek ve çift sayfaları ifade etmektedir. fancyhead sayfanın üst kısmını, fancyfoot ise sayfanın alt kısmını ifade etmektedir. Bu bilgilere göre düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

      \usepackage{fancyhdr}
      \pagestyle{fancy}
      \fancyhead[CE]{Heat equation}
      \fancyhead[CO]{Heat equation}
      
      \fancyhead[RE]{}
      \fancyhead[RO]{}
      
      \fancyhead[LE]{}
      \fancyhead[LO]{}
      
      
      \fancyfoot[CE]{\thepage}
      \fancyfoot[CO]{\thepage}
      
      \fancyfoot[RE]{}
      \fancyfoot[RO]{}
      
      \fancyfoot[LE]{}
      \fancyfoot[LO]{}
      
      1. gzd avatarı
        gzd

        Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok işime yaradı, teşekkür ederimmmmm.

        1. Yönetici avatarı

          Rica ederiz. Kolay gelsin.

          Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

  2. BEYZA avatarı
    BEYZA

    Merhaba. 1.1 teorem olarak değil de 3.6 teorem olarak başlamak için ne yapmam gerekiyor?

    1. Yönetici avatarı

      Merhaba, aşağıdaki örnek dosyayı kullanabilirsiniz.

      \documentclass{article}
      
      \newtheorem{theorem}{Theorem}
      
      \usepackage{amsmath}
      \numberwithin{theorem}{section}
      
      \begin{document}
      
      \setcounter{section}{3}
      \setcounter{theorem}{5}
      
      \begin{theorem}
      Bu bir teorem içeriğidir.
      \end{theorem}
      
      \end{document}
      
  3. nigar avatarı
    nigar

    Merhaba, üst bilgilerin puntosunu nasıl değiştirebilirim? 10 punto yapmak istiyorum.

    1. Yönetici avatarı

      Merhaba Nigar Hanım,

      Öncelikle LaTeX Sayfanın Üstbilgisini ve Altbilgisini Değiştirme yazısını okumanızı tavsiye ederiz. Yaşadığınız problemin çözümünde aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.

      \documentclass[12pt]{article}
      
      \usepackage{fancyhdr}
      \pagestyle{fancy}
      \fancyhead[CE]{center even}
      \fancyhead[CO]{\fontsize{8}{12} \selectfont center odd}
      
      \fancyhead[RE]{right even}
      \fancyhead[RO]{\fontsize{10}{12} \selectfont right odd}
      
      \fancyhead[LE]{left even}
      \fancyhead[LO]{\fontsize{12}{12} \selectfont left odd}
      
      
      \fancyfoot[CE]{\thepage}
      \fancyfoot[CO]{\thepage}
      
      \fancyfoot[RE]{right even}
      \fancyfoot[RO]{right odd}
      
      \fancyfoot[LE]{left even}
      \fancyfoot[LO]{left odd}
      
      \begin{document}
      ...
      \end{document}
      

      Başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'ı Aç!
💬 Nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?